Допреди няколко години тя беше смятана за голямата звезда на Силициевата

...
Допреди няколко години тя беше смятана за голямата звезда на Силициевата
Коментари Харесай

Детето чудо Елизабет Холмс скрои лъжа за $9 млрд.

Допреди няколко години тя беше считана за огромната звезда на Силициевата котловина. Елизабет Холмс, която през днешния ден е на 38 години, даже беше сравнявана с създателя на Apple Стив Джобс, който тя обичаше да имитира, носейки да вземем за пример типичните за неговия жанр на обличане черни пуловери. " Първо те считат за подлудял и се борят против теб, а после ти променяш света ", съобщи Холмс по време на една подиумна полемика преди години, представена от " Дойче веле ".

Измамата

Когато през 2003 година основава биотехнологичната си компания Theranos, Холмс има за цел да революционизира сферата на кръвните проучвания. По това време тя е едвам 19-годишна и таман е прекъснала следването си в Станфорд още след първата година. Холмс успява да притегли могъщи вложители. Издателят Рупърт Мърдок влага 100 милиона $ в нейния стартъп. Същата сума прибавя и някогашната американска министърка на образованието Бетси де Вос. Фирмата на Холмс притегля още десетки огромни вложители, а в Надзорния съвет влизат известни персони като тогавашните външни министри Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

Преди да бъде разкрита цялата машинация през 2016 година, Theranos има славата на деветкратен " еднорог "  - цената на фирмата се пресмята по това време на 9 милиарда $. " Ако тази технология фактически беше функционирала, това щеше да постави завършек на обичайните кръвни проби - такива, каквито ги познаваме и до през днешния ден. С нея те щяха да завоюват ужасно доста пари ", споделя проверяващият публицист Майкъл Сиконолфи от " Уолстрийт Джърнъл "  по мотив тогавашната нервност към Theranos.

Разработеният от компанията на Холмс апарат за кръвен разбор се назовава " Едисън "  и съставлява черна кутия с размера на настолен принтер. Само с няколко капчици кръв уредът можел да прави около 240 разнообразни разбори на кръвта. Такива са най-малко амбициозните реклами. В последна сметка обаче се оказва, че " Едисън "  определя с акуратност единствено едно - дали някой има херпес.

През 2015 година кореспондент на " Уолстрийт джърнъл "  разкрива, че Елизабет Холмс скрито е употребила уреди за разбор на компанията Siemens. Холмс обаче отхвърля обвиняванията: " Никога не сме употребявали непознати лабораторни уреди. Всеки тест е бил провеждан с разработената от нас технология ", твърди тя по това време.

Присъдата

Малко по-късно мнозина от 800-те сътрудници на фирмата излизат пред обществеността, тъй като не желаят повече да прикриват машинациите на Холмс. По това време уредът " Едисън "  вече се употребява от редица аптеки в  и непрекъснато дава неверни резултати.

На 18 ноември федерален арбитър в Калифорния осъди Елизабет Холмс на 11 години и три месеца затвор. Още през януари правосъдното жури я призна за отговорна след развой, траял месеци. Федерален арбитър постанови тя да изтърпи присъдата си в затворнически лагер с омекотен режим в Тексас. Въпреки че е бременна с второто си дете, ще влезе зад решетките на 27 април 2023 година, когато още няма да е родила. Така ще бъде откъсната на другия завършек на Америка от първото си дете, своя сътрудник и родителите си, които остават да живеят в Калифорния. Затворническият лагер се намира в Брайън, Тексас, на към 160 км северно от Хюстън, където Холмс е посещавала гимназия. Той е предопределен за дами и сега в него са настанени към 540 затворнички.

Уикипедия поправя страницата си за нея и в графата " Професия " означи " бизнесмен, пандизчия ".

Пътят  

Холмс е родена в столицата Вашингтон. Дъщеря е на федерален чиновник и конгресмен. Когато е на 9 години, фамилията ѝ се реалокира в Хюстън, след което известно време живее в Китай. По думите на Холмс тя от дете желала да лекува хора, само че не можела да понася гледката на кръв и игли. Затова през 2002 г. се записва в Станфордския университет, с цел да учи химия. Година по-късно прекъсва образованието си и с разрешението на родителите си употребява парите, които те са икономисали за образованието ѝ, като начален капитал за учредената от нея компания Theranos (от думите " терапия " и " диагностика " ).

Холмс работи интензивно в лабораторията, патентова десетки изобретения и в последна сметка афишира пробив в проучването на кръвта. За разлика от общоприетите проби, които запълват огромна част от епруветка или няколко, технологията на Холмс разрешава да се употребяват единствено няколко капки кръв на пациента. Младата изследователка привлича инвестиция от 400 млн. $. Скоро, през 2015 година Theranos е оценена на 9 милиарда $, като Холмс притежава над 50% от компанията. Фирмата се договаря с Boots Alliance, мрежа от медицински амбулатории, да употребява тестванията на Theranos, които костват доста по-малко от тези на пазарните водачи Quest Diagnostics и LabCorp.

Към бездна

През май 2013 година старши биохимик, който е работил в компанията 8 години, се самоубива, като споделя на брачната половинка си, че компанията е банкрутирала. През есента на 2015 година компанията се оказва в рецесия, когато редица изявления критикуват тестовете на Theranos като несертифицирани от Администрацията по храните и медикаментите (FDA), употребяващи общоприети технологии за разбор вместо оповестените и даващи неверни данни за тестванията. Вестник " Вашингтон пост "  пише, че през 2012 година Министерството на защитата, което се интересува от тестванията на Theranos, открива проблеми и е на път да подаде искане до FDA. Холмс моли военачалник Джеймс Матис да се намеси. Той се застъпва за компанията и година по-късно става член на нейния съвет на шефовете. Изказани са подозрения по отношение на заявените от компанията триумфи заради нейната изключителна изолация и неспособност за самостоятелна инспекция.

През 2015 година тя оглавява листата на най-лошите бизнесмени на списание " Ентръпринър ". Холмс е принудена да признае, че след 10 години разработка нейните изобретения не са били ефикасни и че минусите на проучванията е трябвало да бъдат отстранени по-рано. Тя възнамерява да възвърне лабораторията от нулата, с цел да предотврати по-нататъшни ненадеждни анализи[12]. 
Вестник " Ню Йорк таймс "  съобщава, че регулаторните органи (Medicare и Medicaid) са показали отчет от 121 страници, в който са разказани многочислените нередности, открити по време на инспекцията на лабораторията, като се стартира от потреблението на неквалифициран личен състав и неспазване на температурата за предпазване на кръвните проби и се стигне до показване на неточни резултати от проучванията на пациентите. В пубикацията се показва, че резултатите от личните проби на Theranos не би трябвало да се разграничават от общоприетите резултати с повече от 20%, до момента в който инцидентната извадка сподели, че резултатите на Theranos се разграничават от примера с 21-146 %.

В началото на 2016 година американската прокуратура стартира следствие дали компанията е подвела вложителите и длъжностните лица по отношение на резултатите си. На 14 март 2018 година Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) обвинява компанията и Елизабет Холмс в " огромна машинация ", посредством която са измъкнати 700 млн. $ от вложители.

Според " Уолстрийт джърнъл " Theranos е била закрита на 31 август 2018 година Оттам нататък думата има съдът, който я произнася на 18 ноември 2022 година: 135 месеца затвор и 121 млн. $ обезщетение за вложителите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР